Psihoterapie
Importanța terapiei cognitiv-comportamentale la pacientele diagnosticate cu cancer mamar
Este normal să apară de la începutul afecțiunii ocologice temeri percepute ca o amenințare de către persoana afectată. Temerile acestea pot fi pot fi răspunsuri frecvente ale pacientei la diagnosticarea cancerului mamar și tratamentul acestuia, precum anxietatea față de moarte și recurență (reapariția bolii), pierderea sensului în viață și scăderea interacțiunilor sociale. Cu cât toate aceste răspunsuri sunt abordate mai rapid, cu atât persoana în cauză poate minimiza posibilitatea de a dezvolta afecțiuni psihologice.
Totuși, dacă momentele plăcute sunt erodate de tipare de gânduri nesănătoase, mereu acolo, care generează frica de moarte sau pierderea sensului în viață, precum și atunci când situația pare lipsită de speranță, noi vă putem întinde o mână de ajutor prin realizarea unor ședințe de psihoterapie, care să ducă la modificarea modului în care gândiți despre evenimentele din viața Dvs, rezultând o calitate a vieții sporită. În cadrul acestor ședințe, vom aplica intervenții cognitiv-comportamentale (CBT), considerate practici bazate pe dovezi pentru îmbunătățirea sănătății mintale.
Rezultatele mai multor studii din literatura de specialitateaduc suport asupra eficacității terapiei cognitiv – comportamentale și sugerează că această abordare poate fi o izbândă în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, care se luptă cu frica de recurență, imediat după finalizarea tratamentului medicamentos. În urma altor studii, s-a demonstrat eficacitatea intervenției cognitivcomportamentale față de alte tratamente obișnuite, în ceea ce privește reducerea simptomelor depresive și de anxietate în rândul supraviețuitoarelor cancerului mamar.
Ilustrarea cea mai potrivită o reprezintă cuvintele lui V. E. Frankl care a afirmat că, în momentele de mari încercări,”Totul ne poate fi luat, mai putin un lucru – ultima dintre libertățile umane – a alege atitudinea pe care o adoptăm in diferite circumstanțe”. În acest sens, eu vă sunt alături în traversarea acestui drum.
Bibliografie:
Boutin, D., L. (2007). Effectiveness of Cognitive Behavioral and Supportive-Expressive Group
Therapy for Women Diagnosed with Breast Cancer: A Review of the Literature, JSGW. 2007; 32 : 267–
284. doi: 10.1080 / 01933920701431594;
Frankl, E., V. (2018). Strigătul neauzit pentru sensul vieții, București: Meteor Publishing; Haoyao, S.&al. (2019). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy to Treat Depression and Anxiety and Improve Quality of Life Among Early-Stage Breast Cancer Patients. Doi:
10.1177/1534735419829573.
Programează-te aici