Nutriție

Nutriționist-Dietetician Marina Sfîrlea
Program consultații
Luni: 15:00 – 18:00
Marți: 15:00 – 18:00
Click pentru programare

Nutriționist-Dietetician Marina Sfîrlea
Nutriţia se referă la totalitatea proceselor prin care organismul preia, metabolizează şi utilizează hrana pentru menţinerea vieţii, creştere, funcţionare a organelor şi ţesuturilor, reproducere şi producere de energie, dar şi la rolul şi necesarul nutrienţilor în organism pentru menţinerea sănătăţii.
Factorii dietetici reprezintă aproximativ o treime din cauzele care duc la apariţia cancerului, iar obiceiurile alimentare nesănătoase şi un stil de viaţă nesănătos – alături de istoricul familial, sexul, alcool, tutun, lipsa alăptării, tratamentul cu hormoni, suprapoderea, obezitatea şi alţi factori -sunt asociaţi cu un risc crescut de apariţie a cancerului la sân (unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer).

Factorii dietetici reprezintă aproximativ o treime din cauzele care duc la apariţia cancerului, iar obiceiurile alimentare nesănătoase şi un stil de viaţă nesănătos – alături de istoricul familial, sexul, alcool, tutun, lipsa alăptării, tratamentul cu hormoni, suprapoderea, obezitatea şi alţi factori -sunt asociaţi cu un risc crescut de apariţie a cancerului la sân (unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer).
Intervenţia nutriţională la pacienţii care suferă de această boală are ca şi obiective:
- asigurarea energiei şi nutrienţilor pentru menţinerea sau îmbunătăţirea statusului nutritiv şi funcţiei sistemului imunitar;
- atingerea şi menţinerea greutăţii corporale optime, luându-se în considerare nevoile nutriţionale crescute;
- reducerea la minimum a simptomelor gastrointestinale şi a efectelor secundare;
- creşterea toleranţei la tratamentul antineoplazic şi favorizarea eficacităţii, permiţând efectuarea la momentul stabilit cu doza şi durata necesară;
- facilitarea recuperării;
- îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
Modificarea caracteristicilor inflamatorii ale regimului alimentar prin adoptarea unei diete de înaltă calitate, prudentă, poate reduce riscul de apariţie a cancerului de sân. Alimentaţia echilibrată care acoperă necesarul de macronutrienţi şi de micronutrienţi al organismului şi cu un conţinut scăzut de grăsimi s-a dovedit a fi benefică şi pentru supravieţuitorii cancerului de sân, diminuând riscul de recurenţă al acestei afecţiuni precum şi decesul din alte cauze.
- asigurarea energiei şi nutrienţilor pentru menţinerea sau îmbunătăţirea statusului nutritiv şi funcţiei sistemului imunitar;
- atingerea şi menţinerea greutăţii corporale optime, luându-se în considerare nevoile nutriţionale crescute;
- reducerea la minimum a simptomelor gastrointestinale şi a efectelor secundare;
- creşterea toleranţei la tratamentul antineoplazic şi favorizarea eficacităţii, permiţând efectuarea la momentul stabilit cu doza şi durata necesară;
- facilitarea recuperării;
- îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

Modificarea caracteristicilor inflamatorii ale regimului alimentar prin adoptarea unei diete de înaltă calitate, prudentă, poate reduce riscul de apariţie a cancerului de sân. Alimentaţia echilibrată care acoperă necesarul de macronutrienţi şi de micronutrienţi al organismului şi cu un conţinut scăzut de grăsimi s-a dovedit a fi benefică şi pentru supravieţuitorii cancerului de sân, diminuând riscul de recurenţă al acestei afecţiuni precum şi decesul din alte cauze.
Programează-te aici