Nutriţia se referă la totalitatea proceselor prin care organismul preia, metabolizează şi utilizează hrana pentru menţinerea vieţii, creşterea, funcţionarea organelor şi ţesuturilor, reproducerea şi producerea de energie, dar şi la rolul şi necesarul nutrienţilor în organism pentru menţinerea sănătăţii.

Factorii dietetici reprezintă aproximativ o treime din cauzele care duc la apariţia cancerului, iar obiceiurile alimentare nesănătoase şi un stil de viaţă nesănătos – alături de istoricul familial, sexul, alcoolul, tutunul, lipsa alăptării, tratamentul cu hormoni, suprapoderea, obezitatea şi alţi factori – sunt asociaţi cu un risc crescut de apariţie a cancerului la sân (unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer).

Intervenţia nutriţională la pacienţii care suferă de această boală are ca şi obiective:

  • asigurarea energiei şi nutrienţilor pentru menţinerea sau îmbunătăţirea statusului nutritiv şi funcţiei sistemului imunitar;
  • atingerea şi menţinerea greutăţii corporale optime, luându-se în considerare nevoile nutriţionale crescute;
  • reducerea la minimum a simptomelor gastrointestinale şi a efectelor secundare;
  • creşterea toleranţei la tratamentul antineoplazic şi favorizarea eficacităţii, permiţând efectuarea la momentul stabilit cu doza şi durata necesară;
  • facilitarea recuperării;
  • îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

Modificarea caracteristicilor inflamatorii ale regimului alimentar prin adoptarea unei diete de înaltă calitate, prudentă, poate reduce riscul de apariţie a cancerului de sân. Alimentaţia echilibrată care acoperă necesarul de macronutrienţi şi de micronutrienţi al organismului şi cu un conţinut scăzut de grăsimi s-a dovedit a fi benefică şi pentru supravieţuitorii cancerului de sân, diminuând riscul de recurenţă al acestei afecţiuni precum şi decesul din alte cauze.