CUM ALEGEM CE TIP DE DRENAJ LIMFATIC ESTE NECESAR CORPULUI NOSTRU ȘI TIPULUI DE AFECȚIUNE DE CARE SUFERIM

(Un articol de Alina Frâncu)

DRENAJUL LIMFATIC este un masaj special, care contribuie la drenarea limfei din rețeaua periferică spre vasele mari limfatice.

LIMFEDEMUL sau obstrucția limfatică este o afecțiune caracterizată prin acumularea în exces de lichide la nivelul țesuturilor și edemul (umflarea) acestora. În momentul în care vasele limfatice sunt obstruate, toxinele, proteinele, lipidele și alte reziduuri conținute de acestea se reîntorc în fluxul sangvin și provoacă tumefierea țesuturilor.

Una din marile cauze ale blocării vaselor limfatice apare în situația în care în urma intervențiilor chirurgicale, cum ar fi mastectomia, sau histerectomia totală, ganglionii limfatici din axilă, respectiv, cei inghinali, sunt îndepărtați pentru a diminua riscul recidivei. Însă, limfa se drenează, în mod normal, prin ganglioni și prin canalele limfatice. În momentul în care nu mai există ganglioni, e ca și cum n-ar mai exista uși, sau căi de acces. Așadar, lichidul limfatic va face stază, apărând, astfel, limfedemul.

Cu toate acestea, blocajul limfei poate fi îndepărtat printr-un masaj lent și profund, aplicat periodic, în funcție de indicațiile medicului oncolog.

DIAGNOSTICUL de limfedem se stabileşte pe baza simptomelor, a istoricului medical şi a analizelor imagistice recomandate de medic. În primul rând, specialistul va examina fizic pacientul şi îi va solicita acestuia istoricul medical, pentru a exclude cauze precum insuficienţă cardiacă ori renală, cheaguri de sânge sau alte afecţiuni asociate cu apariţia limfedemului. De asemenea, medicul îl va întreba pe pacient dacă a urmat un tratament pentru cancer, sau dacă a fost supus recent vreunei intervenţii chirurgicale. De asemenea, medicul va lua în calcul factorii de risc asociaţi, precum vârsta înaintată, greutatea corporală, sexul şi alte afecţiuni care pot determina apariţia limfedemului.

 

DIFERENȚE ÎN APLICAREA MASAJULUI

În cazul limfedemului apărut în urma mastectomiei, sau a histerectomiei, este ESENȚIAL de înțeles ce tip de drenaj limfatic trebuie aplicat. Un drenaj general, de tipul celor care se fac în saloanele de masaj (cel mai adesea, pentru retenție de apă în organism), deși extrem de benefic în condiții normale, nu e calea optimă pentru o afecțiune de tipul limfedemului. În cazul limfedemului e absolută nevoie de un drenaj limfatic specializat, aplicat de un terapeut cu competență pentru acest tip de afecțiune.

DE CE?

În primul rând, un drenaj general se va aplica pe tot corpul, fapt deloc necesar pentru un pacient cu limfedem, care are nevoie de un masaj localizat, aplicat strict pe zona de interes.

În al doilea rând, un drenaj general nu ține cont de faptul că în cazul limfedemului datorat mastectomiei spre exemplu, pacientului în cauză i s-au înlăturat ganglionii din axilă (pentru a evita recidiva cancerului), așadar limfa nu se va mai putea drena pe calea sa naturală, ci va trebui redirecționată pe alte căi pentru a-și urma cursul în interiorul organismului. În această situație, limfa este ghidată spre umăr și coloană, îndepărtată de axilă și de zona tăieturii chirurgicale. În cazul unui masaj obișnuit de drenaj, aceaste elemente nu sunt luate în calcul, situație în care se poate provoca mai mult rău pacientului, decât bine – limfa drenată greșit, mai ales spre zona operației, poate provoca umflarea țesutului și, în final, chiar să producă redeschiderea inciziei, urmată, mai apoi, de scurgeri din zona operată.  Mare atenție!

În al treilea rând, în drenajul limfatic specializat nu se utilizează nici un fel de uleiuri sau creme – nu sunt necesare – mișcările se aplică diferit și, mai mult, e important ca mâna terapeutului să aibă aderență pe corp, și nu să alunece pe zona pe care lucrează, pentru a putea ghida limfa cu mai multă eficiență.

 

DE REȚINUT

Tipul de drenaj limfatic ales este esențial pentru buna funcționare a organismului și ameliorarea problemei.

O alegere greșită poate face mai mult rău decât bine.

Terapeutul trebuie să țină cont de tipul și gradul de afecțiune ale pacientului, să știe dacă a suferit o operație în urma căreia i-au fost îndepărtați ganglionii (din axilă, în cazul mastectomiei, sau inghinali, în cazul histerectomiei totale) și în funcție de asta să aleagă ce tip de masaj limfatic să aplice.

Drenajul limfatic specializat se aplică parțial, nu total – mai exact, doar pe membrul afectat și în zonele de proximitate ale membrului afectat.

Nu se folosesc creme sau uleiuri (pentru o mai bună aderență a mâinii și un masaj cu mult mai eficient).

O singură ședință nu rezolvă problema, dar deschide procesul complex de ameliorare.

Este nevoie de răbdare și de timp, însă rezultatele pot fi cu adevărat spectaculoase!

 

  Programare Endocrinologie Alexandra Cazan

  Fișă medicală (opțional) - max 1MB

   Programare asistenta Alexandra Diude

   Fișă medicală (opțional) - max 1MB

    Programare asistenta Carmen Dobrota

    Fișă medicală (opțional) - max 1MB

     Programare doctor Iulia Popa

     Fișă medicală (opțional) - max 1MB

      Programare doctor Alexandra Andrieș

      Fișă medicală (opțional) - max 1MB