De 12 ani în Cluj-Napoca, Centromed Oncosan se conturează în domeniul Oncologiei Medicale, prin intermediul unei echipe pluridisciplinare deosebit de unite.

Specialitățile medicale integrate în centrul nostru sunt strâns legate între ele, cu scopul de a acoperi vasta paletă de riscuri posibile atât în cazurile benigne cât și în cazurile bolnavilor de cancer de sân. Astfel, în articolul de față, vom explica motivul pentru care testarea ODM este deosebit de importantă, în special în cazul bolnavilor de cancer.

Osteodensitometria (ODM) este, pe scurt, testarea densității osoase. Aceasta măsoară densitatea minerală osoasă, pentru a determina, în principal, fragilitatea oaselor și pentru ca medicul specialist să poată estima riscurile apariției leziunilor la nivel osos.

Osteoporoza este diminuarea treptată a tramei proteice a osului cauzată de apariția unui dezechilibru între activitatea osteoblastelor (celule care asigură formarea ţesutului osos) şi cea a osteoclastelor (celule care asigură absorbția ţesutului osos).

Toate cancerele au efecte negative asupra scheletului; cancerul fiind cel mai mare factor de risc pentru pierderea densității osoase iar bolnavii de cancer prezintă un risc exponențial mai mare de dezvoltare a osteoporozei , față de restul populației, indiferent de tipul de cancer pe care îl prezintă.
De asemenea, scheletul uman este, în cele mai multe cazuri, situl metastazelor: celulele canceroase care cresc în os, provoacă osteoblastele și osteoclastele să dezvolte factori care produc și mai multe celule canceroase.

Din acest motiv, managementul sănătății scheletului a devenit un obiectiv foarte important în ansamblul tratamentului pacienților.
În ciuda recunoașterii globale a importanței testării ODM, în special în cazul pacienților cu cancer de sân și cu atât mai mult în cazul pacienților de sex feminin aflați în menopauză, probele indică faptul că o proporție semnificativă din pacienții cu cancer de sân NU efectuează controalele ODM de rutină, precum recomandă inclusiv Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Radiațiile și Tratamentul în cancer de sân

Expunerea la radiații este un factor de risc în dezvoltarea cancerului.
Tratamentul aplicat pacienților cu cancer de sân, care implică chimioterapie, corticosteroizi și terapii cu hormoni, contribuie semnificativ la pierderea densității osoase.

Având în vedere acești factori, Centromed utilizează un aparat de măsurare a densității osoase care functionează pe bază de ultrasunete, adică, aparatul nostru nu prezintă nici un risc de expunere la radiații, favorizând astfel o procedură non-invazivă efectuată în deplină siguranță, pentru pacienții noștri.

Testarea ODM este foarte importantă iar echipa noastră recomandă efectuarea controalelor de rutină precum și consultarea imediată cu medicul de specialitate în vederea aplicării unui tratament de susținere și protecție a scheletului.

  Programare osteodensitometrie Mihaiela Vasile

  Fișă medicală (opțional) - max 1MB

   Programare doctor Hadrian Hărănguș

   Fișă medicală (opțional) - max 1MB

    Programare Nutritie Ana Voina

    Fișă medicală (opțional) - max 1MB

     Programare Nutritie Marina Sfirlea

     Fișă medicală (opțional) - max 1MB

      Programare Ginecologie Mihaela Pușcaș

      Fișă medicală (opțional) - max 1MB

       Programare Ginecologie Radu Ignat

       Fișă medicală (opțional) - max 1MB

        Programare Endocrinologie Alexandra Cazan

        Fișă medicală (opțional) - max 1MB

         Programare asistenta Alexandra Diude

         Fișă medicală (opțional) - max 1MB

          Programare asistenta Carmen Dobrota

          Fișă medicală (opțional) - max 1MB

           Programare doctor Iulia Popa

           Fișă medicală (opțional) - max 1MB

            Programare doctor Alexandra Andrieș

            Fișă medicală (opțional) - max 1MB