Până la vârsta de 30 de ani, specialiștii în sănătatea femeii recomandă o consultație senologică anuală și o consultație ginecologică. Aceasta din urmă presupune o ecografie transvaginală, un test Babeș-Papanicolau și un examen de secreție vaginală. Consultația senologică presupune palparea sânilor și verificarea generală pentru depistarea unor eventuale afecțiuni mamare. Inspecția sânilor urmărește simetria glandelor mamare în poziție de repaus și cu mâinile ridicate, dar și simetria bilaterală a mameloanelor și a areolelor. De asemenea, medicul va verifica ambele regiuni axilare și cele supraclaviculare. Totodată, tegumentele (pielea) trebuie să fie suple, să aibă consistență și culoare normale, fără zone de tracțiune asimetrică la ridicarea brațelor.
În intervalul 20 – 30 de ani, se poate efectua o ecografie mamară o dată la 3 ani. Testele anuale înseamnă în primul rând, o consultație ginecologică, respectiv o ecografie transvaginală, un test Babeș-Papanicolau și un examen de secreție vaginală. În ceea ce privește sănătatea sânilor, specialiștii recomandă o consultație senologică cu periodicitate anuală.
Între 30 și 40 de ani, activitatea de prevenție pentru afecțiunile mamare presupune o consultație senologică anuală și o ecografie mamară. Acest tip de investigații este non-invaziv.
Pentru prevenția afecțiunilor ginecologice este necesară o consultație ginecologică în fiecare an, cu efectuarea unui efectuarea unui test Babeș-Papanicolau, o ecografie transvaginală și un examen de secreție vaginală.
După 40 de ani se vor realiza toate analizele și examenele recomandate pentru grupa de vârstă 30 – 40 de ani. În plus, la recomandarea medicului, se va efectua o mamografie bilaterală și/sau o ecografie mamară anuală. În cazul femeilor cu risc crescut (istoric familial de cancer mamar sau prezența unor mutații genetice BRCA), periodicitatea mamografiilor se poate reduce până la 6 luni.
Toate aceste recomandări sunt orientative, iar programul de prevenție personalizat va fi stabilit împreună cu medicul curant, în funcție de particularitățile fiecărei femei. Toate femeile ar trebui să cunoască beneficiile, limitările și eventuale riscuri asociate cu screeningul cancerului de sân. De asemenea, trebuie să fie familiarizate cu modul în care arată sânii lor în mod normal, astfel încât să poată depista și raporta imediat orice modificare apărută, medicului său de familie.
Sursa – Dr. Lidia Parvu – medic specialist Oncologie Medicală – CENTROMED ONCOSAN