Conform recomandărilor Societății Europene de Oncologie Medicală, stabilirea diagnosticului se bazează pe trei componente majore:
1. examinarea clinică
2. imagistică
3. anatomopatologică
Stabilirea diagnosticului:
Examinarea clinică include palparea bimanuală a sânilor şi a limfoganglionilor locoregionali.
Examinarea imagistică implică efectuarea ecografiei ambilor sâni şi a ganglionilor limfatici regionali și a mamografiei bilaterale. Deși nu este o procedură de rutină, Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) , poate fi luată în considerare în cazul în care există incertitudini privind diagnosticul, ca de exemplu în cazul investigării unui ţesut mamar cu densitate mare, sau atunci când există ganglioni axilari, regionali și nu se poate obiectiva tumora primară de la nivelul sânului.
Diagnosticul anatomopatologic se bazează pe biopsia obţinută sub ghidaj manual sau preferabil ultrasonografic sau stereotactic. Înainte de orice intervenţie chirurgicală trebuie efectuată biopsia sau, dacă aceasta nu este posibilă, atunci se recomandă aspiraţia citologică cu ac subţire, pentru confirmarea diagnosticului de carcinom. Diagnosticul patologic final trebuie stabilit în conformitate cu clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății şi TNM, după examinarea completă a tuturor specimenelor tisulare prelevate.
Sursa – Dr. Lidia Parvu – Medic Specialist Oncologie Medicală – CENTROMED ONCOSAN