Cancerul de col uterin începe în celulele mucoasei cervixului – partea inferioară a uterului care este denumită colul uterin. Cervixul este format din două părți diferite și este acoperit cu două tipuri de celule.
• Partea colului cea mai apropiata de corpul uterului se numește endocervix și este acoperită cu celule glandulare.
• Partea de lângă vagin este denumita exocervix și este acoperită cu celule scuamoase .
Aceste două tipuri de celule se întâlnesc într-un loc numit zona de transformare. Locația exactă a zonei de transformare se schimbă odată cu vârsta și după naștere.
• Majoritatea cancerelor de col uterin încep cu celulele din zona de transformare. Aceste celule nu se transformă brusc în cancer. În schimb, celulele normale ale cervixului dezvoltă treptat, modificări precanceroase care se transformă în cancer. Medicii folosesc mai mulți termeni pentru a descrie aceste modificări precanceroase, incluzând neoplazia intraepitelială cervicală (CIN) , leziunea intraepitelială scuamoasă (SIL) și displazia. Aceste modificări pot fi detectate prin testul Babeș-Papanicolau.
Deși cancerele de col uterin încep de la celulele cu modificări precanceroase doar câteva dintre femeile cu cancer de col uterin vor dezvolta cancer invaziv. De obicei durează câțiva ani pentru ca modificări precanceroase să evolueze la cancerul de col uterin, dar se poate întâmpla în mai puțin de un an. Pentru majoritatea femeilor, celulele precanceroase vor dispărea fără tratament. Totuși, la unele femei, modificări precanceroase se pot transforma în cancere invazive. Tratarea tuturor modificărilor precanceroase de col uterin pot preveni aproape toate cancerele cervicale invazive.
Sursa – Dr. Calin Todoran – Medic Specialist Onco-Ginecologie – CENTROMED ONCOSAN